In Nederland worden jaarlijks ongeveer 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld.
Een schrijnende realiteit is dat slachtoffers vaak lang wachten voordat ze hulp zoeken en aan de onveilige situatie ontsnappen.
Het wordt nog ingewikkelder wanneer er ook huisdieren bij betrokken zijn, omdat de sterke band tussen mens en dier een belemmering vormt om te vluchten.
Stichting Mendoo zet zich in voor slachtoffers van huiselijk geweld met huisdieren, waarbij Mendoo niet alleen opvang en ondersteuning biedt, maar ook een belangrijke rol speelt in het vergroten van

bewustzijn en educatie over de relatie tussen huiselijk geweld, dierenmishandeling en het herstelproces van slachtoffers.

 

Om een oplossing te bieden aan slachtoffers van huiselijk geweld met huisdieren, heeft Mendoo diertoegankelijk beleid ontwikkeld voor hulpverlenende instanties.
Dit baanbrekende beleid is al succesvol geïmplementeerd door opvangorganisaties Zoals Blijf Groep, Kadera, Moviera en Wender.
Hoewel nog niet alle vrouwenopvanglocaties momenteel de faciliteiten hebben om ook de dieren van cliënten op te vangen, groeit het aantal diertoegankelijke locaties gestaag.
Mendoo zorgt ervoor dat slachtoffers van huiselijk geweld niet hoeven te kiezen tussen hun eigen veiligheid en het welzijn van hun geliefde huisdier.
Een aspect dat Mendoo wil benadrukken, is de belangrijke rol die dieren spelen bij het herstelproces van slachtoffers van huiselijk geweld.
Huisdieren zijn een bron van onvoorwaardelijke liefde, troost en steun.
Hun aanwezigheid vergroot de emotionele veerkracht van slachtoffers en helpt hen o.a. bij het opbouwen van vertrouwen en het herstellen van hun eigenwaarde.
De helende kracht van de band tussen mens en dier mag niet onderschat worden.

 

Naast diertoegankelijke opvanglocaties beschikt Mendoo ook over een uitgebreid netwerk van zorgvuldig geselecteerde gastouders verspreid over het hele land.
Deze gastouders bieden liefdevolle, tijdelijke opvang voor de dieren van slachtoffers van huiselijk geweld.
Dit biedt niet alleen de noodzakelijke veiligheid voor de huisdieren, maar geeft ook de slachtoffers de gemoedsrust dat hun geliefde huisdieren in goede handen zijn terwijl ze werken aan hun eigen herstel.

 

Gastouders gezocht!

Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe gastouders zonder eigen huisdieren en gastouders die grotere honden, zoals staffords en herders, willen opvangen.
Wil jij ook een bijdrage leveren aan het herstel van mens en dier en jezelf aanmelden als gastouder?

Zelf advies nodig of een cliënt aanmelden? Kijk op www.mendoo.nl voor meer informatie.