dirigenten, dik dertig jaar vriendschap, drie muziekgezelschappen en drie concerten. Het komt allemaal samen op 28 oktober en 11 en 12 november tijdens het Requiem van Fauré, uitgevoerd in Den Bosch, Oisterwijk en Heeswijk-Dinther.

In totaal zitten en staan er straks ruim zestig mensen op het podium. Het requiem belooft iets heel bijzonders te worden volgens Enrico van Schaik, een van de dirigenten: ,,Deze combi van zang en accordeon ga je nooit meer meemaken.”

Hij doelt daarmee op het speciale arrangement voor accordeonorkest van Marten Akker dat tot nu slechts een heel enkele keer is uitgevoerd.

De aanleiding voor dit project is dat de dirigenten Antoine van Wanrooij (Accordeonvereniging La Bella Vita uit Den Bosch), Peter van Aerts (Oisterwijks Kamerkoor) en Enrico van Schaik (Kamerkoor Mi Canto uit Heeswijk-Dinther) in 1991 gezamenlijk afstudeerden op het requiem van Fauré. Meer dan dertig jaar later wordt dit werk onder hun leiding weer uitgevoerd, maar dan op een unieke wijze.

Via de webshop op www.oisterwijkskamerkoor.nl zijn kaarten te bestellen voor de concerten in Den Bosch, Oisterwijk en Heeswijk-Dinther. Volwassenen betalen 15 euro per kaart. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een toegangsprijs van 5 euro. Kopen aan de kassa op de dag van het concert zelf kan ook. Let op: alleen contant of via qr-code, geen pin.

Voor wie het niet weet: het requiem werd oorspronkelijk gecomponeerd als muziekstuk voor de katholieke dodenmis. Deze doorgaans zwaarwichtige roep om eeuwige rust, zorg en bevrijding werd opgedragen aan de overledene in de hoop dat diens ziel daardoor minder tijd in het vagevuur hoefde door te brengen.

Geen opbeurende insteek dus en vandaar ook dat requiems meestal barsten van de bombastische, dramatische klanken. Voor de Fransman Gabriel Fauré (1845-1924), die zichzelf als niet gelovig beschouwde, was de dood helemaal geen pijnlijk einde of iets om doodsbang voor te zijn. Hij zag het eerder als een bevrijding en koppelde het aan een gevoel van hoop, troost en de verwachting van een beter leven.

En dat hoor je terug in zijn requiem. ‘Een wiegelied van de dood’ is het zelfs al eens liefdevol genoemd. ,,Er klinkt zoveel troost en hoop uit de originele muziek. Door de sereniteit van de accordeonklanken, die zo warm geregistreerd zijn, voelt de dood niet als eindig”, aldus Antoine van Wanrooij, dirigent van La Bella Vita. ,,Zo prachtig gearrangeerd door Marten Akker.”

Akker deed er naar eigen zeggen vijf maanden over om het stuk -dat zo’n 38 minuten duurt en uit zeven delen bestaat- te bewerken voor orkest. Fauré, in Parijs actief als componist, organist, conservatoriumdirecteur en docent, trok er maar liefst 23 jaar voor uit om zijn requiem te voltooien.

Het Requiem van Fauré. Zaterdag 28 oktober, 15.00 uur: Stadsklooster San Damiano in Den Bosch. Zaterdag 11 november, 15.00 uur: Sint Petruskerk in Oisterwijk. Zondag 12 november: Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Solisten: Thomas Vandenabeele (bariton 1e concert), Frank Hermans (bariton 2e en 3e concert) en Sannerien Van Aerts (sopraan). Naast het requiem brengen AV La Bella Vita, Kamerkoor Mi Canto en Oisterwijks Kamerkoor ook enkele eigen nummers.