Rondje ‘IJzeren Man’ leidt u direct langs de oever van een unieke recreatieplas in een bosrijke omgeving. In alle jaargetijden is het hier prettig toeven voor wandelaars, trimmers, fietsers, natuur- en waterliefhebbers. In de winter -als er ijs ligt- kan er prima geschaatst worden op de beschutte plas. Het bosmeer staat bekend om het heldere en zuivere water. Het strandbad heeft een zandstrand, terras met uitkijk over de hele plas en een speeltuin. Het rondje van 4,5 km loop je in gemiddeld 1 uur en 15 minuten.

Het bosmeer ‘ De IJzeren Man’ (54 ha) is op het einde van de vorige eeuw ontstaan door zandwinning. Het zand werd over een noodspoor naar ‘s-Hertogenbosch vervoerd, waar grond moest worden opgehoogd voor het te bouwen station en omgeving. De IJzeren Man ontleent zijn naam aan de enorme graafmachine (stoom – baggermolen). In de plas ligt een eilandje, restant van een oude verbindingsweg. In 1938 is de plas ingericht als gemeentelijk natuurbad met zandstrand.

Foto’s:  Joep Gersjens