Op zondagmorgen 5 november was het in alle vroegte al druk op de parkeerplaats van zwembad Kwekkelstijn. Veertien jonge Rosmalense lifesaving sporters vertrokken naar Gouda om daar met ruim zestig andere lifesavers mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen.

 Redden, en wel zo snel mogelijk!

In 3 leeftijdscategorieën werd er gestreden voor het Nederlandskampioenschap. Aan de startblokken verschenen zowel de ervaren aspiranten C, als ook een aantal debutanten in de D en E categorie. De kampioenschappen van 5 november draaiden om de individuele ‘lifesaving’. Dat betekent dat ieder voor zichzelf zo hard mogelijk en zo foutloos mogelijk moest reddend zwemmen.

 Het zwembad in Gouda is 25 meter lang. De aspiranten moesten verschillende onderdelen zwemmen, steeds een baan heen en een baan terug. Een onderdeel is bijvoorbeeld ‘hinderniszwemmen’: dan ligt er halverwege het bad een net waar je onderdoor moet duiken. Een ander onderdeel is ‘ringduiken’: dan zwem je zo snel mogelijk naar de overkant, maar vlak voordat je er bent moet je een ring, welke op de bodem ligt, opduiken. Met deze ring zwem je weer terug naar de finish.

 Bepaald geen saaie sport, er komt veel techniek bij kijken

Tijdens de wedstrijden combineer je snelheid met reddingstechnieken. De aspiranten C zwommen ook het onderdeel ‘super-lifesaver’. Dit onderdeel wordt als laatste onderdeel van de dag gezwommen.  De zwemmers hebben dan al kei hard gezwommen op de 5 voorgaande onderdelen. Dat is een hele uitdaging, want behalve dat je vier baantjes moet zwemmen (100 meter) komt er nogal wat bij kijken: je staat op het startblok te wachten op het fluitsignaal, je zwemt al borstcrawlend naar de overkant waar je een duikring opduikt. Deze vervoer je op je rug weer terug richting de startblokken. Daar liggen je zwemvliezen en een rescuetube klaar. Zo snel mogelijk doe je je zwemvliezen aan en rescuetube om, waarna je weer naar de overkant zwemt. Daar houdt een teamgenoot een reddingspop vast die jij moet  redden door de torpedoboei om de pop heen te klikken en de pop zo snel mogelijk naar de startblokken te brengen. Wie dat alles heeft gedaan en als eerste aantikt is een super-lifesaver!

Prestaties

De hoogst genoteerde zwemmer van Rosmalen is: Sophie Scholten (aspiranten C meisje), Nederlands Kampioen op het onderdeel Lifesaver en daarnaast nog eens 2 zilveren medailles. Amber Kielen nam 2 zilveren en 2 bronzen medaille mee naar huis. Onze debutant in de jongste categorie Elias Robertson zwom zich 3 maal naar de 2e plek en 1 keer een derde plek.