Dit voorjaar was De Treffers Rosmalen voor het eerst in meer dan tien jaar weer present op het Nederlands zwemkampioenschap voor junioren op de lange baan, met Floris van de Wal (14). Afgelopen weekend werd in Eindhoven de korte-baanvariant van het NK gehouden, en wederom verdedigde Floris de kleuren van De Treffers. Al had het vooraf maar weinig gescheeld…

 

Na de zomer verandert voor elke zwemmer de leeftijdsindeling, dus ook voor Floris. Hij moest een stuk sneller zijn dan in juni om zich te plaatsen, maar in de allereerste wedstrijd van het seizoen, op 1 oktober, was het meteen raak, en plaatste hij zich voor de 50 meter vrije slag.

 

Daarna sloeg het noodlot toe: de eerste van twee wedstrijden waarop hij in totaal vijf kwalificaties voor het grijpen had, moest hij laten schieten door een flinke griep, en op de tweede was Floris nog onvoldoende hersteld om potten te breken. Wel werd hij als reserve ingeschreven op de 100 meter vrije slag, al was zijn tijd eigenlijk niet snel genoeg om mee te mogen doen.

 

Maar dat Floris niet alleen voor de statistieken meezwom werd zaterdagochtend vroeg meteen duidelijk: weer helemaal fit, verpulverde hij zijn inschrijftijd met bijna drie seconden, van 59.50 naar 56.86, en werd daarmee uit het niets zevende van Nederland op zijn leeftijd! ’s Middags scherpte hij ook zijn 50 meter-tijd met een halve seconde aan tot 26.18.

 

“Mijn keerpunt was superslecht. Tja, ik had vorige week ook twee trainingen gemist door de toetsweek. School gaat gewoon voor. Maar dat je er niet op getraind hebt, merk je dan wel. Ik had makkelijk rond de 25.50 kunnen uitkomen… Maar mijn trainers zeggen dat dat binnenkort alsnog gaat gebeuren…” Die trainers zijn Bertram Westera van De Treffers en Martin de Wildt van ZV Nuenen, bij wie Floris ook tweemaal per week meetraint.

 

“Een wandelende zwem-encyclopedie en een enorm goede mental coach”, zegt Westera over zijn collega, “daar heeft Floris in weinig tijd al veel aan gehad, en daar kan hij ook in de toekomst nog veel aan hebben. Maar, en zo ziet Martin dat volgen mij ook: De sporter legt meestal bijna de hele puzzel zelf. De coach legt vaak alleen de laatste vier of vijf stukjes. Dus wat Floris wil, moet hij voor 90% zelf doen, en dan is wat hij bereikt dus ook voor 90% zijn eigen verdienste!”

 

“Natuurlijk zat hij in een flinke dip toen hij al die kwalificaties miste, en we hebben best een beetje op hem ingepraat. Maar hijzelf heeft zich aan zijn eigen haren uit het moeras getrokken, en zich opgepept voor die toptijd. Verrassend, maar 100% verdiend. Hij moest het helemaal zelf doen, en hij had niets aan zijn tegenstanders, want niemand in zijn race bleef in de buurt. Een geweldige revanche voor die pech-weken die ervoor zaten…”

 

Nog even trainen tot Kerst en dan voegt Floris zich weer bij het team dat in januari, negentien man sterk, naar de Brabantse Winterkampioenschappen mag. Waarna meteen de competitie hervat wordt, en ook daarin draaien De Treffers als nooit tevoren: ze gaan onbedreigd aan kop, en promotie lonkt!