In 2024 besteedt HEVO Rosmalen veel aandacht aan Duurzaamheid. Overal om ons heen hoor je dat begrip steeds vaker. Maar wat is het en wat kunnen we ermee. Veel mensen, waaronder ook senioren, denken soms het zal mijn tijd wel duren maar niets is minder waar. Iedereen kan veel bijdragen.

 

Klimaatverandering stelt ons voor een grote uitdaging. De aarde warmt op en onze levensstijl heeft daar grote invloed op. Het is dus voor iedereen belangrijk om te weten wat wij daar zelf aan kunnen doen. Daarom heeft HEVO een programma ontwikkeld met allerlei activiteiten op het gebied van Duurzaamheid met als doel bewustwording en beweging op dit gebied.

We beginnen met een startbijeenkomst: een algemene introductie op de problematiek door enkele zeer gerenommeerde sprekers, zoals Kris Koppen, voormalig hoogleraar Natuur-en Milieueducatie, ex-deltacommissaris Peter Glas en wethouder van der Geld van ‘s-Hertogenbosch.

 

De startbijeenkomst vindt plaats op 26 januari ‘s-middags in De Ontmoeting.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk maar u moet zich liefst vóór 12 januari 2024 aanmelden. Dat kan met een e-mail naar gptm.vansantvoort@outlook.com

 

In de periode van februari tot en met mei komen er vervolgens workshops over een aantal deelthema’s, zoals:

  • Duurzaam eten en drinken (16 februari in de ochtend)
  • Duurzaam wonen (8 maart in de ochtend)
  • Duurzaam reizen (29 maart in de ochtend)
  • Duurzame producten en verpakkingen (19 april in de ochtend)

In elke workshop krijgen de deelnemers concrete handvaten om hun eigen footprint te verbeteren. Moeten we anders gaan eten? Minder vlees? Is biologisch gezonder of alleen beter voor de dieren? Moeten we van het gas af? Een warmtepomp aanschaffen? Onze regenpijpen afkoppelen? Met de trein op vakantie? Elektrisch rijden? Minder kopen? Meer repareren?

 

In de laatste workshop (10 mei in de ochtend) kan elke deelnemer zijn eigen footprint bepalen en leren hoe die verbeterd kan worden.

De HEVO-reiscommissie zal bij dit Duurzaamheid project aansluiten en bijpassende excursies organiseren.

Geïnteresseerden kunnen aan alle bijeenkomsten en excursies deelnemen maar ook voor één of meer deelthema’s kiezen. De bijeenkomsten duren zo’n twee uur. In het eerste deel van elke bijeenkomst geeft een deskundig inzicht in het thema; in het tweede deel gaan de deelnemers met de deskundige en met elkaar over het thema in gesprek.

Ook voor deze bijeenkomsten kunt u zich aanmelden bij: gptm.vansantvoort@outlook.com