Het tweede weekend van het Brabantse zwemkampioenschap op de korte baan was voor   De Treffers Rosmalen wederom reden om positief naar de toekomst te kijken.

 

Zaterdag viel (net als vorig weekend) Floris van de Wal in de prijzen: brons op de 100 meter wisselslag. Vandaag voegden Brent van de Sande (brons op de 100 rugslag) en Joris van Keulen (zilver op de 1500 vrije slag) zich daarbij.

 

In 2022 stond Joris ook al op het podium op dat laatste nummer. In 2023 tekenden Brent en Floris samen voor alle medailles die de Treffers behaalden. De afgelopen twee weekenden waren ze dus alle drie succesvol, met daarbij nog eens Pien Walstra (zilver op de 800 meter vrije slag).

 

Zeven medailles, vier verschillende winnaars. Plus een flinke groep aanstormend talent: Vorige week debuteerden Finn te Brake, Evelien de Rooij en Eline van de Wal op een kampioenschap, en dit weekend kwamen daar Sophie Scholten en Jasper Vis bij.

 

Conclusie: De Treffers is geen modale zwemclub meer die toevallig ook één of twee toppers in huis heeft: het is een club waar een grote groep zwemmers elkaar steeds weer stimuleert en motiveert, om elke keer weer iets verder boven zichzelf uit te stijgen.

 

Een mooi voorbeeld tijdens dit toernooi is de rol van Jasper (16), die pas anderhalf jaar zwemt en nu al behoorlijk dicht tegen het niveau van het Brabants kampioenschap aan zit. Maar hij is er nog niet, dus stond hij op geen enkel nummer ingeschreven. Op de laatste wedstrijddag kreeg trainer Bertram Westera een plotselinge afmelding van een van de snellere zwemmers, en leek het erop dat hij een estafetteploeg moest terugtrekken. Uitgerekend een team met twee dames die in deze editie nog weinig hadden mogen zwemmen.

 

” ’s Ochtends om half elf kreeg ik dat bericht, vijf minuten later had ik Jasper aan de lijn en nog eens drie kwartier later had hij zich door zijn vader naar Eindhoven laten rijden, en stond hij in zijn zwem-outfit klaar om in te vallen! Kijk, dan ben je een teamspeler.  En hoor je dan de rest van de ploeg klagen dat hij wat minder snel is dan degene die hij vervangt? Welnee! Ze zijn hem dankbaar dat hij ‘hun’ estafette heeft gered! En ze zeggen: ‘Jij bent één van ons, we gaan samen knallen, en de volgende keer ben je er wéér bij!’ “

 

Een houding waarmee ze elkaar blijkbaar vleugels hebben gegeven, want dit was het Treffers-team dat in die estafette de grootste verbetering van hun tijd had. “Dat is geen toeval. Dat is het groepsgevoel. Deze groep weet dat te creëren en uit te buiten.!”

 

In de competitie gaan De Treffers intussen onbedreigd aan kop, dus de kans dat ze promoveren naar de A-klasse, is heel groot. Met als gevolg: volgend jaar duidelijk sterkere tegenstanders. Hoe gaat de ploeg zich daar handhaven? Westera: “Wij geloven er niet zo in om dan alleen maar te roepen dat het harder moet. Dan krijg je juist dat mensen elkaar verwijten gaan maken als iets niet lukt. De één zegt dat de ander niet hard genoeg werkt voor het resultaat, de ander zegt dat de één alleen maar beter wil zijn dan de rest. En weg is je groepsgevoel.”

 

“De rol die Jasper zondag pakte, én hoe de anderen daarop reageerden – dat is wat je vast moet houden. Hoe dat afliep, laat zien dat je het niet altijd van de één of twee topzwemmers moet hebben als je samen iets neer wilt zetten.”