In ‘s-Hertogenbosch vlaggen we officieel op twee historische gebouwen: het stadhuis en de toren van de Sint-Janskathedraal. Het vlaggen op de toren van de Sint-Jan vervalt tijdelijk. Het hijsen van de vlaggen kan door medewerkers niet veilig genoeg gedaan worden. Dat gaan we nu eerst op orde brengen.

Verbeterpunten

De gemeentelijke organisatie heeft veel aandacht voor een veilige werkomgeving. Medewerkers moeten hun werk altijd veilig kunnen doen. Daarom brengen we risico’s in kaart voor verschillende onderdelen van de gemeente. Zodat we maatregelen kunnen treffen die nodig zijn. We zijn gestart bij de afdelingen waar de risico’s door fysiek werk of gebruik van machines het grootst zijn. Een extern deskundige heeft dit gedaan voor het vlaggen op de Sint-Jan.

Uit het onderzoek kwam een aantal verbeterpunten naar voren. Denk dan aan een training aan medewerkers voor het werken op hoogte. Maar ook het maken van een valbescherming bij de zes meter lange open trap vanaf het houten bordes en het aanbrengen van een reling. Ook moeten een helm en harnas gebruikt gaan worden.

Alternatieven?

Het aanbrengen van alle verbeteringen gaat tijd kosten. Ze zijn in het monument dat de eeuwenoude toren van de Sint-Jan is niet makkelijk op te lossen. Op de verjaardag van prinses Beatrix (31 januari) zijn er alleen vlaggen te zien zijn op het Stadhuis. We houden er rekening mee dat dit ook zo is tijdens de carnaval. Maar we bekijken wel of er een veilige oplossing in de tussentijd mogelijk is.

Toelichting vlaggenprotocol

Ongeveer 10 keer per jaar geldt het vlaggenprotocol. De momenten waarop we de Nederlandse vlag hijsen, is landelijk bepaald. Dat gaat om de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis, 4 en 5 mei en andere (feestelijke) gedenkdagen. Het college heeft ook andere lokale vlagmomenten vastgelegd. Dat zijn bijvoorbeeld de Regenboogvlag, de Europese vlag, de Oeteldonkse vlag en de Veteranenvlag.