Het 50m zwembad aan de Sportboulevard in Dordrecht stond afgelopen weekend in het teken van de ‘Dordrecht Lifesaving Summit’. Vele lifesavers, aspiranten, junioren en senioren, uit diverse Europese landen kwamen in actie op de diverse individuele en teamonderdelen van de reddingsbrigadewedstrijden in het Dordtse zwembad. Een mooi meetmoment om te ondervinden waar je (internationaal) staat.

Afgelopen week maakten meerdere van onze zwemmers hun debuut in hun categorie tijdens de lifesaving wedstrijd voor team. Dit weekend maakten zij ook hun debuut op de individuele onderdelen. Een 50m, best een eind en wat indrukwekkend.

Lifesaving is de ‘snelheidstak’ van de reddingsbrigadewedstrijden. In tegenstelling tot het reguliere wedstrijdzwemmen is het niet alleen maar banen zwemmen. De sport is ontstaan uit het trainen voor het reddingswerk in zwembaden en open water. In ieder wedstrijdonderdeel is een element van het reddingszwemmen verwerkt. Zo zijn er onderdelen waarin een pop, of voor de aspiranten een ring, die een drenkeling voor moet stellen, vervoerd moet worden.

Zaterdagmiddag en zondag mochten de junioren, senioren en masters aan de bak. Door hen werd een nieuw onderdeel gezwommen, de 100m mannikin Lifesaver medley. Hier zwem je, na je start, 50m vrije slag. Aan de overkant heeft een teamgenoot je zwemvliezen en rescue-tube klaargelegd. Ook houdt hij of zij een pop vast. Wanneer je bij de overkant aankomt moet je je zwemvliezen aandoen, tube om doen, en ook nog de pop in de tube vastklikken. Wanneer dit allemaal gelukt is zwem je zo hard mogelijk terug naar de andere kant om te finishen. Een onderdeel waar het niet alleen aankomt op hard zwemmen, maar ook techniek en inzicht.

Naast snelheid wordt er daarom met name getraind op (wissel/ overpak) techniek en een ijzer sterke conditie. Lifesaving is een van de meest diverse sporten die er is. Het wordt beoefend in zwembaden en buitenwater, individueel en in teamverband en ieder soort wedstrijd heeft weer een zestal disciplines. En ook al staat snelheid voorop, de basis zal altijd liggen bij het redden van jezelf en anderen. Een gave sport, met een belangrijke onderliggende missie dus. Maar vooral een sport op zich.

Er waren veel spannende races te zien vandaag, soms kwam het aan op een tiende van een seconde. Een weekend vol persoonlijke en clubrecords. Iedereen gefeliciteerd met de behaalde resultaten!!

 Coaches en trainers van Redding Brigade Rosmalen