Huis73 Den Bosch start een Naai- en Repair Café. We gooien namelijk veel te veel spullen weg die, mits er een beetje aandacht aan wordt besteed, best nog een ronde mee zouden kunnen. Zo zorgen we met elkaar voor meer duurzaamheid en minder verspilling! Elke laatste zaterdag van de maand kun je tussen 10.00 – 12.00 uur terecht op Hinthamerstraat 74.

Jasper, werkplaatscoach bij Huis73, stond te springen om een Repair Cafe. Hij haalde vroeger al al z’n apparaten uit elkaar en is nog steeds gefascineerd door de binnenkant van apparaten. ‘Laatst haalde ik een kapot keyboard uit de container. Een uurtje eraan knutselen en hij deed het weer.’ Naast Jasper staar er een enthousiaste club van vrijwilligers klaar om jou te assisteren bij de reparatie. Kom bijvoorbeeld langs met je kapotte strijkbout, koffiezetapparaat of platenspeler en ga samen op zoek naar het probleem. Jasper plaatst graag wel een kleine disclaimer voor als mensen langskomen. ‘We weten natuurlijk niet waarmee mensen komen en kunnen dus niet garanderen dat repareren lukt. Maar we gaan ons best doen en kijken uit naar de verhalen achter de apparaten.’

Ook kun bij het Naai- en Repair Café terecht voor het repareren, aanpassen of upcyclen van kleding. Heb je thuis nog kleding die je links laat liggen omdat er wellicht een knoop ontbreekt, een gaatje in zit, of de lengte niet goed is? Of wil je reparatietechnieken zoals boro en sashiko onder de knie krijgen? Neem dan plaats achter één van de naaimachines. ‘Zelf dingen repareren is niet alleen duurzaam maar ook heel populair en creatief’ aldus Jitske Blom, projectleider bij Huis73. ‘Een gaatje kun je met borduurgaren transformeren tot iets moois en unieks.’

Deze ochtenden zijn gratis en je hoeft je niet aan te melden. Wel is er een fooienpot voor de vrijwilligers. Wil je zeker zijn van een plekje op één van onze vier naaimachines? Maak dan een reservering via de agenda van Huis73. Naast vier naaimachines verzorgt Huis73 ook garen en proeflapjes. Overige materialen dien je zelf mee te nemen.