Het weekend van 6/7 april stond voor de Rosmalense Lifesavers in het teken van het Nederlands Kampioenschap voor teams. Dit maal in Vlissingen. Op zaterdag verschenen 2 Rosmalense teams aan de start, aspiranten D-gemengd en aspiranten C-gemengd (wedstrijdzwemmers tot 15 jaar). Op zondag waren de junioren, senioren en masters aan de beurt. Met een junioren dames en een senioren heren team verschenen we aan de start.

Waar op zaterdag bij de aspiranten met een ring of een halfvolle/ drijvende pop werd gezwommen, daar werd op zondag bij de junioren en senioren met een volle pop gezwommen. Een volle pop weegt al snel zo’n 60 kg. Een heel gesleur dus. Afhankelijk van de leeftijdscategorie werd er op 5 of 6 verschillende onderdelen, zoals wisselslag, lijnredding, ring-/ pop duiken, torpedoboei- en vervoersestafette met ring of pop, gestreden om de nationale titel. Iedere ploeg bestaat uit 4 zwemmers en maximaal 2 reserve zwemmers.

Bij ieder onderdeel zijn punten te verdienen, hoe eerder je aantikt bij de finish, des te meer punten je krijgt voor dat onderdeel, waarna aan het einde van de dag het eindklassement wordt opgemaakt. Welk team heeft in zijn categorie de meeste punten bij elkaar gezwommen? Hierbij valt het slechtste onderdeel af.

De Rosmalense teams, herkenbaar  aan de gele badmutsen,  kwamen goed op stoom. De zwemmers raken, in de nieuwe samenstelling, steeds beter op elkaar ingespeeld. Dit komt in de races naar voren. Met meerdere concurrerende teams van verschillende brigade werd er in spannende races gestreden. Wie tikt er als eerste aan!? Wat is dat een geweldige ervaring!!

Naast het totaal klassement is er ook nog het Line-Throw klassement. Dit is een onderdeel wat je met een duo doet. Eén zwemmer bevindt zich op een bepaalde afstand in het water en houdt met 1 hand een barrière vast. (Deze afstand is afhankelijk van de leeftijdscategorie van het team.) Het tweede teamlid staat op de kant met het uiteinde van het uitgestrekte touw in de hand. Zodra het startschot klinkt draait de “redder” het touw zo snel mogelijk in grote lussen en werpt het touw naar de teamgenoot in het water. Zodra deze het touw kan pakken, zónder de barrière los te laten, mag hij/zij naar de kant getrokken worden. Dit kan razendsnel gaan, maar ook grandioos mislukken. It’s all in the game!

Op dit onderdeel Line-Throw ging het bij het duo Iris van Zoelen en Samuel Robertson zo goed dat zij het podium mochten beklimmen. Een zilveren medaille!!

Naast deze mooie podiumplaats zijn er nog meer mooie resultaten behaald.

De teams zwommen sneller dan op de wedstrijd in Eindhoven begin maart. De wissels gingen beter en er was een goeie focus op de wedstrijd. Zowel de junioren B dames als ook de senioren A heren hebben 4 clubrecords gezwommen. Lekker bezig geweest allemaal!!

Dit was de laatste pool (binnen) wedstrijd van dit seizoen. Uiteraard trainen we wel door, maar de focus gaat nu naar de Ocean (buiten) wedstrijden.

Natuurlijk kunnen onze wedstrijdzwemmers snel zwemmen, maar doorzettingsvermogen, samenwerken en inzicht zijn minstens zo belangrijk om een medaille te kunnen winnen! Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere wedstrijdonderdelen, laat je informeren of kom een keertje kijken.