Twee maanden geleden verzekerden de zwemmers van De Treffers zich van het kampioenschap in de regionale B-klasse en promotie, maar daarmee is de succesreeks nog niet ten einde.

In het weekend van 4 en 5 mei wisten ook de routiniers het podium te vinden, op het Open Nederlands Masterkampioenschap (ONMK) in Eindhoven. In leeftijdscategorieën van 20+ tot 95+ streden honderden zwemmers uit binnen- en buitenland om de medailles.

Nestor hield kruit droog

Cristina Bouzo Rodriguez (35+), net terug na een bevalling en nog amper in training, wist dat het dit weekend voor persoonlijke records nog te vroeg was. Maar haar doel is dan ook een ander: er in september weer te staan als de wedstrijdploeg aan de competitie begint. Daar zullen de trainers blij mee zijn, want vooral op de vlinderslag zijn er niet veel tegenstanders die Cristina er wel even uit zwemmen.

Ook de nestor van het gezelschap, Eric de Haas, kampend met de naweeën van een luchtweginfectie, had zich niet ingesteld op grootse resultaten in de categorie 55+. Hij hield zijn kruit wijselijk droog voor de afsluitende 4×50 vrijeslag-estafette.

Nienke van Zoggel, uitkomend in de categorie 30+, zwaaide tien jaar geleden af van de wedstrijdploeg en zwom, een half jaar na haar rentree, met 32.21 haar snelste 50mtr vrije slag ooit.

Kopman

Tim van Grunsven (25+) stelde zijn langebaantijd op dezelfde afstand scherper met 26.45. Slechts eenmaal eerder was hij sneller, maar dat was op de kortebaan, waar het op deze afstand doorgaans een volle seconde harder gaat. Met zijn tijd werd hij op dit nummer de snelste nog actieve Treffer in de Wedstrijdploeg van dit moment, en kandideerde zich zo nadrukkelijk als kopman voor het senioren-estafetteteam op de Regiokampioenschappen, eind deze maand.

De vierde troef voor de gemengde teamrace, Miranda Pijnenburg, pakte het brons op de 50 vrije slag én vlinderslag, en daarmee was de line-up voor een gemengde 4×50 vrij ijzersterk én in blakende vorm. Het resultaat was ernaar: goud in de categorie van (opgeteld) 160 jaar en ouder!

Op de gemengde estafette 4×100 wisselslag, met Danny Visser in de plaats de moegestreden Eric, werd een verdienstelijke vierde plaats bereikt, nadat Danny met fraaie p.r.’s op de 50 vrij en vlinder zijn uitgangspositie voor de Regiokampioenschappen nog even flink had verbeterd.

Twee uitersten onder één dak

Maar uiteindelijk was het ONMK-weekend niet zozeer vanwege de resultaten, maar vanwege de sfeer uitermate geslaagd. “Mannen van 86, 87 jaar oud, zelfs een vrouw van 96, die er nog steeds plezier aan beleven om op zo’n toernooi te verschijnen, en onder de mensen te blijven door gezond en sportief bezig te zijn… Zo willen wij ook wel 96 worden!”

En dat is de zwemafdeling van De Treffers ten voeten uit: van relaxte recreant tot stiekem toch nog wel ambitieuze veteraan die zich met de tieners wil blijven meten: de graadmeter voor de vitaliteit van de afdeling is en blijft, dat die twee uitersten het onder één dak goed met elkaar hebben!