Vrijdag 24 mei speelden meer dan 140 deelnemers van 30 verschillende nationaliteiten mee in de voorronde van de UNITY CUP, het EK voetbal voor vluchtelingen.

Na een sterke en spannende poulefase bleek “Oisterwijk 2” het sterkste team in zowel de halve finale als de finale. In dit team speelden jongens uit Somalië, Jemen, Irak, Marokko en Syrië. Het Refugeeteam Venlo won de FairPlay prijs; zij wonnen geen enkele wedstrijd, maar bleven enthousiast en sportief!

Alle deelnemers van 18 jaar en ouder mogen deelnemen aan de volgende ronde in Zeist. Daar spelen zij wederom een toernooi, en kunnen spelers individueel geselecteerd worden voor het Nederlands vluchtelingen team.

Coach van het Nederlandse vluchtelingenteam is voormalig profvoetballer René van Rijswijk. Hij scout mede het team, dat gaat bestaan uit 12 spelers waarvan minimaal 3 dames. Er wordt niet alleen gekeken naar voetbalkwaliteiten maar ook naar sportiviteit en positiviteit. Het geselecteerde team vertegenwoordigt Nederland tijdens de Europese Unity Cup in Zwitserland.

Foto’s gemaakt door Henk Hubers