Sinds een paar jaar blijkt het wedstrijdzwemmen bij De Treffers van een verrassend hoog niveau te zijn. Op alle regiokampioenschappen slaan medaille kandidaten hun slag, en de groep overige zwemmers die zich kwalificeert, groeide gestaag van 8, begin 2023, naar 29 nu.

Op het langebaankampioenschap, waarvan deel 1 in het afgelopen weekend werd afgewerkt, wordt die lijn doorgetrokken.

Vijf debutanten

Nog maar vier maanden geleden lag een regiokampioenschap ver buiten het bereik van Jekke van der Molen, Mia de Ruiter, Olivia van Rumpt en Brechtje van de Water. Nu waren ze erbij, en zwommen ze flinke persoonlijke records. Samen met Amber Kielen, die al wel bij de Reddingsbrigade actief was, maar pas sinds februari wedstrijdzwemmer is.

Daarnaast breidden met name Finn te Brake en Evelien de Rooij hun aantal kwalificaties flink uit. En voor de sterkste samenstelling van het heren-estafetteteam, verdrongen de jeugd- en juniorenzwemmers Brent van de Sande (voor het eerst) en Joris van Keulen enkele sterke senioren als eerste keus.

Medailles op de zwaarste nummers

Brent zat op de 200 meter rugslag bovendien heel dicht bij een medaille (0,5 seconde), en op de 100 meter rugslag kroop hij in twee weken tijd (11 mei verbeterde hij zich nog op dit nummer) 1,2 seconde dichter naar een NK-kwalificatie toe, en halveerde zo het gat dat hij daarvoor nog te dichten heeft. Joris pakte voor de tweede keer op rij zilver op een van de zwaarste nummers in het wedstrijdzwemmen, de 1500 meter.

Pien Walstra deed hetzelfde op de 400 wisselslag. Hoewel een kortere afstand, wordt de 400 wisselslag vaak even zwaar gevonden als het zwaarste vrije-slagnummer (zeker bij de dames, waar “op de vrij” niet de 1500 maar de 800 meter gezwommen wordt) en dat geeft deze oogst een bijzonder tintje.

Gejuich van vriendengroep

Vier coaches waren er mee om de groep van meer dan twintig Treffers te ondersteunen: Antoinette van Keulen, Andries Kamstra, Frans Vis en Bertram Westera. Zij zijn vooral onder de indruk van het groepsgevoel, en daarnaast van de ontspannen sfeer, waarin ook de jongste en meest onervaren zwemmers tot het gaatje gaan, in de toch wel overweldigende ambiance van een stadion met plek voor 3000 mensen.

Maar ook de medaillewinnaars krijgen van hen een pluim: “Die lange nummers vragen om een foutloze indeling van je race, en om doorzettingsvermogen. Tegelijk zijn het de nummers waarin je je als zwemmer kunt laten coachen (een 50 meter is daar te kort voor) maar daar moet je dan wel de ruimte voor hebben in je hoofd. Er gaat zoveel energie naar het zwemmen zelf, dat het heel moeilijk is om in het slotgedeelte van de race nog aandacht te hebben voor wat een coach aangeeft. Toch zagen we ze allebei precies datgene doen wat we aangaven. Dan ben je wel een koele kikker, toch?”

De vriendengroep die de Treffers is, onderstreepte die conclusie met luidkeelse aanmoedigingen vanaf de tribune, en gejuich toen het resultaat op het scorebord stond.