Nijmegen, de oudste stad van Nederland, doopt een keer per jaar de St. Annastraat om tot ‘Via Gladiola’ en verwelkomt de wandelaars de laatste dag van de Vierdaagse als echte helden en traditiegetrouw krijgen de wandelaars dan gladiolen aangeboden.

Maar waarom dan gladiolen vraagt men zich af, nou in het kort gezegd komt het hier op neer: de naam komt van het Latijnse Gladius, wat zwaard betekend en een verklaring biedt voor de naam van de bloem vanwege haar zwaardvormig uiterlijk.
De gladiool was een teken van kracht en overwinning geworden die men verdiende na een bijzondere prestatie.

En een millennia later is de uitdrukking geannexeerd door de Vierdaagse en daar de deelnemers aan de grootste meerdaagse wandelprestatietocht van de wereld niet minder heroïsch zijn en ten overstaan van het aanwezige luid joelende publiek over de ‘Via Gladiola’ paraderen, werden ook zij vandaag, vrijdag 19 juli 2019, bij het voltooien van deze uitputtingsslag bedolven onder de gladiolen.

Hopelijk hebt u als vaste kijker de afgelopen dagen kunnen genieten van de 103de Vierdaagse gebracht door ROS TV-Krant en Thuis in het Nieuws.

Tekst en foto’s Ted van der Loo
Meerdere foto’s zie www.thuisinhetnieuws.nl