Een verliefd stel dat rond 1900 half Europa bereisde. Dagboeken waarin ze verslag deden, vormden de leidraad voor het boek “Als ik moet sterven, ’t liefst hier”.

Schrijver is Joost van Putten, oud-journalist van het Brabants Dagblad, wonend in Rosmalen.

De reizigers zijn Alida Sanders van Loo, een schrijfster-journaliste, afkomstig uit Amsterdam, en Paul Buschmann, verbonden aan de ooit befaamde Antwerpse uitgeverij Buschmann. Vanaf 1899 brengen stoomtreinen, rijtuigen en de benenwagen de twee op weg. Tien reisverslagen lagen lang weggestopt in een archief in Gent; vier andere kwamen boven water op een boekenmarkt in Middelburg. Een zus van Van Putten trof ze daar aan.

Sanders van Loo is 17 jaar ouder dan haar reisgezel. Het stel houdt zijn relatie geheim. Het verklaart waarom ze alleen koosnamen vermelden: Alida heet Doesje en Paul is Pauwke. De twee hebben veel belangstelling voor cultuur en weten wat lekker eten is. En, ze doen niet aan bedgeheimen.

De relatie mondt in 1908 uit in een breuk.

‘Als ik moet sterven, ’t liefst hier’ is à € 15,00 in Rosmalen te koop bij de Omslag, Bruna en the Read Shop, en in Den Bosch bij Adr. Heinen.

Meer informatie: www.joostvanputten.com