(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

We gaan terug naar juni 1989. Een bijzonder moment. Rosmalen kreeg “Het huis van de Toekomst”. Geopend door Ed Nijpels en ontwikkeld door Chriet Titulaer. Ge wit wel, da menneke met da bèrdje. Wie herinnert hem zich niet. Zijn markante stem vertelde vol overgave over de laatste technieken. Een huis dat model moest staan voor de toekomst. Vol snufjes. Zelfs het eten werd in je huis naar je toe gebracht. Hoge glazen wanden, een badkamer glasplafond die op stemgeluid opende terwijl je in bad lag. Er was een moderne intercom waarbij je kon zien wie er voor je deur stond. Normaal gesproken kijk ik nog steeds door het raam. Maar goed, een handig snufje. Vele miljoenen bezoekers betraden dit “moderne” pand. Dat vol trots “stond” op het terrein van de Autotron.

Ik vind het toch vrij modern dat met de techniek van die tijd men wel al een ster kon maken die die wijzen uit het Oosten (ik zeg dat het Brabanders waren) de weg kon wijzen naar de verwarmde krib met stro. Die verwarmd werd met natuurlijke energie van een os en een ezel. Mijn vermoeden is dat ergens deze periode de voorloper van de navigatie is uitgevonden. In de volksmond de TomTom. De bijbel is naast een geloofsboek ook wel een grote uitvindersboek. Ik las eens over een persoon die een zee kon splijten. Een man die van een berg afkwam met twaalf geboden, maar door een valpartij bleven er nog maar tien over. Jezus was zeker de Hans Klok van die tijd. Deze kon van een paar sneeën mik een hele bakkerij maken. En met een paar visjes kon hij nu de gehele viswinkel vullen. Ik durf te wedden dat buiten hem, dit nog niemand gelukt is. Ik ken wel een partij in de tweede kamer, je weet wel, die voor de dieren die deze gast graag in hun midden hadden gehad. Wat modern toen.

Anno vandaag is onze kerststal voor hen de kerststal van de toekomst. Zijn kribbe word verlicht met een ledlamp. De beelden van steen. Dus deze behoeven geen eten meer. De os en de ezel verwarmen niet, maar worden verwarmd door een cv, de schapen staan beschermd onder een pannen dak en ik heb voor Jozef en Maria hun kindje Jezus al kinderbijslag en kindertoeslag aangevraagd en Jezus ingeschreven bij de woningbouwstichting. Meedenkend voor zijn toekomst. Zijn ezel zal vervangen worden door een Tesla en de Os door een elektrische fiets. De wijzen uit het Oosten geef ik allemaal een tablet zodat ze kunnen videobellen naar Jozef en Maria in de toekomstige kerstdagen. De giften die zullen wel bezorgd worden door een of andere koerier, nog beter door een fietskoerier. Ook gaf ik Maria nog maar een smartphone zodat ze in de stal ook gebruik kon maken van thuisbezorgd.nl . Helaas zullen de herders naar een andere baan uit moeten kijken gezien dat door de milieu eisen dit geen beroep voor de toekomst meer zal zijn.

Het huis van de toekomst, het kerstverhaal. Ooit was het allemaal de toekomst. Vergruist, gevierd door de tand des tijds. Het moderne wint nog steeds van de mens. Al meer als 2000 jaar, ondanks alles staat het kerstverhaal nog steeds. Hoe je gelooft, wat je gelooft, het maakt niet uit. Bekijk alles soms met een knipoog. Wij wensen u allen zeker fijne dagen en een gezond uiteinde.