In de jaren 1998 – 2018 werden in de Passietijd in de Petruskerk van Oirschot, door de inmiddels opgeheven Stichting Stabat Mater, concertweekenden georganiseerd rondom dit beroemde thema van de bedroefde moeder onder het kruis van haar gestorven zoon. In de betreffende periode werden voor een talrijk publiek in totaal ruim 40 verschillende Stabat Maters ten gehore gebracht.

De Stichting Bach Cantates ’s-Hertogenbosch wil deze traditie nieuw leven inblazen, door de komende jaren haar concerten in de Passietijd in het teken van het Stabat Mater te zetten. Dit zal voor het eerst gebeuren op zaterdag 11 maart aanstaande in de Grote Kerk. Gezien de verwachte grote belangstelling zal er zowel om 17.00 uur als om 20.00 uur een uitvoering plaatsvinden.

Op het programma staan het Stabat Mater van Domenico Scarlatti en de Bachcantate “Tilge, Höchster, meine Sünden” (BWV 1083). Echter met deze cantate is wat bijzonders aan de hand. Het betreft Bachs bewerking van misschien wel het meest bekende en geliefde Stabat Mater dat ooit werd gecomponeerd, de versie van Pergolesi. De Lutherse Bach verving daarin de katholieke tekst gewijd aan Maria door een berijmde tekst van Psalm 51. Voor het overige liet hij de oorspronkelijke muziek van Pergolesi bijna volledig intact.

De uitvoering is in handen van het Bach Collegium ’s-Hertogenbosch o.l.v. Jeroen Felix, met solistische medewerking van de Nederlandse sopraan Nikki Treurniet en de uit België afkomstige mezzosopraan Linsey Coppens.

Locatie: Grote Kerk  |  Kerkstraat 20  |  5211 KG  ’s-Hertogenbosch  | Entree €  15,-

Aanvang 17.00- en 20.00 uur  |  Info & kaartverkoop: www.bachopzaterdag.nl