Met 1 junioren B heren- en 1 senioren dames team verschenen we aan de start in het Pieter van den Hoogenbandbad in Eindhoven voor het Nederlands Kampioenschap lifesaving voor teams.

Een team bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 zwemmers. Op ieder onderdeel zwemmen er 4 zwemmers van het team. De trainers en coaches hebben getracht de beste, en zo snel mogelijkste indeling te maken.

Ieder team zwemt 6 onderdelen, van de hindernis estafette tot de popvervoerestafette, de torpedoboeiestafette en de reddingsestafette.

Bij het onderdeel reddingsestafette zwemt ieder teamlid 50m. De 1e  zwemmer zwemt 50m vrije slag met zwemvliezen. Even ademhalen, hierin is 50m onderwater met vlinderkicks (ofwel zeemeermin/ man slag) het snelste. De 2e zwemmer zwemt 50m vrije slag (borstcrawl is hierin over het algemeen de snelste slag). Wanneer de 2e zwemmer aantikt start zwemmer 3 aan de 50m rugslag met stokje. Het stokje dient net als het hoofd van een slachtoffer bovenwater gehouden te worden. Zodra deze 3e zwemmer aantikt wordt hij of zij vastgepakt in de triangelgreep door de 4e zwemmer. Deze 3e zwemmer is nu “slachtoffer” geworden en wordt, op de rug liggend, aan zijn of haar pols door de 4e zwemmer richting de finish gesleept.

Bij ieder onderdeel zijn punten te verdienen, hoe eerder je aantikt bij de finish, des te meer punten je krijgt voor dat onderdeel, waarna aan het einde van de dag het eindklassement wordt opgemaakt. Welk team heeft in zijn categorie de meeste punten bij elkaar gezwommen? Hierbij valt het slechtste onderdeel af.

Meerdere races waren zo spannend dat het hele publiek uit zijn dak ging om de zwemmers aan te moedigen, wie tikt er als eerste aan!? Wat is dat een geweldige ervaring!!

Naast het totaal klassement is er ook nog het Line-Throw klassement. Dit is een onderdeel wat je met een duo doet. Eén zwemmer bevindt zich op een bepaalde afstand in het water en houdt met 1 hand een barrière vast. (Deze afstand is afhankelijk van de leeftijdscategorie van het team.) Het tweede teamlid staat op de kant met het uiteinde van het uitgestrekte touw in de hand. Zodra het startschot klinkt draait de “redder” het touw zo snel mogelijk in grote lussen en werpt het touw naar de teamgenoot in het water. Zodra deze het touw kan pakken, zónder de barrière los te laten, mag hij/zij naar de kant getrokken worden. Dit kan razendsnel gaan, maar ook grandioos mislukken. It’s all in the game!

In het overall klassement mocht het junioren B heren team het podium beklimmen voor de 2e plaats. Yvar van Helvoort, Daan Geurts van Kessel, Teun de Jager, Daniël Scholten, Dennis Oomen en Julius Lucassen kregen de zilveren medaille omgehangen.

Op de Line-Throw werdt meerdere malen het podium beklommen:

2e plaats voor Emma ter Borg en Malaika van Helvoort

2e plaats voor Daniël Scholten en Yvar van Helvoort

3e plaats voor Teun de Jager en Dennis Oomen

 

 

Natuurlijk kunnen onze wedstrijdzwemmers snel zwemmen, maar doorzettingsvermogen, samenwerken en inzicht zijn minstens zo belangrijk om een medaille te kunnen winnen! Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere wedstrijdonderdelen, laat je informeren of kom een keertje kijken. Op zaterdag 22 april wordt in Zevenaar door onze aspiranten gestreden tijdens het Nederlands kampioenschap lifesaving voor teams.