Leesvaardigheid vergroot tijdens voorleessessies met hulphond

 

Huis73 Bibliotheek Rosmalen start op donderdag 29 februari met Kwispellezen; een succesvolle methode voor kinderen die moeite hebben met lezen. De methode is ontwikkeld door Hulphond Nederland en de Bibliotheek Midden-Brabant. Het voorlezen aan een hond bezorgt de kinderen een succeservaring. De individuele voorleessessies vergroten hun zelfvertrouwen en motivatie om te lezen, met als gevolg dat ook hun leesvaardigheid toeneemt.

Voorlezen aan een hulphond

Bij Kwispellezen lezen kinderen uit groep 3 en 4 voor aan een speciaal opgeleide hulphond. Het gaat onder andere om zwakke lezers of kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, ADHD, gedragsproblemen, faalangst of een zeer laag zelfvertrouwen. Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies. Een sessie duurt 15 minuten en vindt één keer per week plaats in de bibliotheek.

Begeleider

Bij de voorleessessie is een begeleider aanwezig die ervaring heeft met honden. Voor de sessies worden verder een vrijwilliger en medewerker van de bibliotheek ingezet. Zij bereiden de sessies voor en begeleiden de ouders/verzorgers die ook nadrukkelijk bij Kwispellezen worden betrokken.

Therapie-hulphonden

De honden die voor Kwispellezen worden ingezet, zijn door Hulphond Nederland opgeleide Therapie-hulphonden. Deze honden zijn speciaal opgeleid om met kinderen te werken. De inzet van de hulphond werkt voor de kinderen (en ouders) motiverend en rustgevend. De hond is zodanig opgeleid dat externe prikkels hem weinig afleiden. Daarnaast voelt de hond goed aan welke mate van interactie tussen hem en het deelnemende kind prettig werkt.

Informatie en aanmelden

Ga naar de website van Huis73 voor meer informatie over Kwispellezen bij Bibliotheek Rosmalen of om je direct aan te melden. Er zijn nog enkele plekjes beschikbaar.