In dit boek worden de gebeurtenissen binnen de Nederlanden verhaald in relatie met het Europa uit de tijdsperiode van 1609 tot 1648. Het hoogtepunt hierin vormt de Staatse- en Spaanse veldtocht in 1629. Uitgangspunt van de auteur is een militaire benadering met duidelijke verbindingen naar politiek, economie en religie in die tijd. Het verhaal wordt verteld in begrijpelijke taal en geeft de lezer een vernieuwde, soms verrassende kijk op het beleg van ’s-Hertogenbosch.

De campagne van 1629 is de persoonlijke visie van de auteur op de vele gebeurtenissen die tijdens het beleg voor de stad en op de Veluwe hebben plaatsgevonden. Dit maakt het boek tot een populair wetenschappelijke uitgave. Om de vertaling van het strategisch naar het uitvoerend tactisch concept tijdens de veldtochten beter tot uiting te laten komen wordt daar waar nodig bewust buiten de gangbare archiefinformatie gekleurd. Op deze wijze probeert de auteur een intersubjectief beeld te schetsen van de strijd. Allerlei krijgskundige situaties die in aanloop naar, tijdens en na het beleg hebben plaatsgevonden worden verduidelijkt en toegelicht. Uniek is de onderbouwing met welk tactisch doel de molens door Frederik Hendrik zijn ingezet tijdens het beleg. Voor het eerst wordt op de molenproblematiek een realistisch onderbouwd antwoord gegeven en krijgt de inzet van rosmolens aan de Dieze eindelijk een meer logische invulling.

Deze lezing door de auteur Jeff van Schijndel is een initiatief van het Historisch café ’s-Hertogenbosch en vindt plaats in de Knillispoort Korte Waterstraat 15 op zaterdag 16 maart a.s. en vangt aan om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

In verband met de organisatie vragen wij u zich vooraf aan te melden via  achterdenpoort@gmail.com. De entreeprijs is € 5,- Dat is incl. koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang.