Bosschenaren zijn trots op hun stad. En er is veel wat we delen. Maar ook in onze wijken en dorpen schuurt het. Is er onbehagen en sluimert er onbegrip. Over het enorme tekort aan betaalbare woningen, over migratie, over de klimaataanpak, de democratie én over elkaar. Vanuit de eigen bubbel is die ‘ander’ een ‘wappie’, ‘klimaatgekkie’, ‘deugneus’ of ‘racist’. Geuit in 140 tekens op X óver die ander. In plaats van in gesprek mét die ander.

Vanuit de overtuiging dat een samenleving alleen samen verder komt doorbreken we de bubbels. 

Op drie plekken in de stad brengen de PvdA Den Bosch en GroenLinks de samenleving in al haar uitersten bijeen. Mensen die zelden met elkaar aan de bar zitten – maar die allemaal de liefde delen voor onze stad. We zoeken de pijn bewust op. Op zoek naar wat ons scheidt. En bovenal naar gedeelde zorgen, naar wat ons bindt. De stadsgesprekken voeren ons langs drie thema’s:

Waar het schuurt I: wir schaffen das of grenzen dicht?

Over een veilig thuis voor vluchtelingen, arbeidsmigratie, woningnood en grenzen aan migratie.

Waar het schuurt II: wordt het werk, werk, werk of woke, woke , woke?

Over identiteit, cultuur, bestaanszekerheid en de botsing der bubbels.

Waar het schuurt III: klimaatgekkies versus klimaatwappies

Over de toekomst van onze planeet, allemaal vegetarisch, de A12 en eerst de eindjes aan elkaar knopen.

Het eerste stadsgesprek vindt plaats op donderdag 4 april 2024, aanvang 20:00 uur in Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel. Onder leiding van Mei Li Vos (Eerste Kamerlid GroenLinks PvdA) en Patrick Schellings (voormalig raadslid Bossche Volkspartij) verkennen o.a. Samantha van Daal (bekend van Brabantse Hart in actie), Roland Brouwer (vrijwilliger PVV), Hans van Veen (oud voorzitter D66 woonachtig in de Gestelsebuurt) en Katja Laerkedal (voorheen vluchtelingenwerk, nu taalonderwijs) wat ons scheidt en bindt op migratie.

De stelling: natuurlijk bieden we een veilig thuis aan mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. En gezien de enorme tekorten aan werknemers, met de handen en met het hoofd, hebben we arbeidsmigranten heel hard nodig. Kortom: Wir schaffen das! Of is de grens bereikt en in raakt de stad vol? Want de woningbouw beent de migratie niet bij en wachtlijsten voor huizen en zorg zijn eindeloos behalve als je hier níet vandaan komt.

Kortom: een reeks verkenningen waarbij juist níet de gelijkgestemden het woord voeren. Over de splijtzwammen van deze tijd – waar de landelijke politiek te vaak vervalt in polarisatie zónder dialoog. Over waar we als stad alleen samen verder komen.

Iedereen is welkom!
Toegang en koffie/thee gratis, inloop vanaf 19:30.
Donderdag 4 april, 20.00 uur
Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel, Helftheuvelpassage 115