Den Bosch maakt van donderdag 20 t/m zaterdag 22 juni haar naam als ‘Cultuurstad van het Zuiden’ weer waar. De Parade vormt drie dagen lang het decor van het grootste openlucht opera-event van Nederland. Met op donderdag 20 juni de wervelende opera’s ‘La scala di seta’ en ’Il signor Bruschino’ van Gioacchino Rossini door Opera Zuid en Philzuid. Vrijdag 21 juni is er een Feelgood concert vol bekende operette- musical- en filmmuziekklassiekers door de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch. Zaterdag 22 juni sluiten we het operafestival af met de traditionele Opera Sing Along door Philzuid, solisten van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) en met medewerking van Brabant Koor.

Dat hebben organisatoren Philzuid, Theater aan de Parade en Opera Zuid bekendgemaakt. De partners zijn trots wederom dit prachtige programma te kunnen aankondigen voor Opera op de Parade, hét gratis toegankelijk jaarlijkse opera-evenement waar duizenden bezoekers samenkomen en genieten van de mooiste opera- en klassieke muziek in een prachtige setting voor de Sint-Jan.

Publiek kan steunen

Het sluitend krijgen van de begroting voor het driedaags festival blijft een uitdaging voor de organisatie. Vandaar dat er dit jaar ook een actie wordt gehouden, waarbij het publiek het festival kan steunen. Tijdens het evenement zullen vrijwilligers rondlopen die speldjes met het logo van Opera op de Parade verkopen. Voor slechts 5 euro kan men zich een speldje laten opspelden om te laten zien dat men fan is Opera op de Parade en het evenement daarmee financieel ondersteunt.

Donderdag 20 juni, 20.00 uur, opera’s La scala di seta/Il signor Bruschino

Van vernuftige vermommingen tot stiekeme afspraakjes; de clichés van de liefde worden met een twist weergegeven in de double bill van belcanto-grootmeester Gioacchino Rossini. In deze twee opera’s toonde de jonge Rossini voor het eerst zijn grandioze romantische stijl. Hij componeerde zijn geestige, energieke muziek op de komische verhalen van Giuseppe Maria Foppa.

In ‘La scala di seta’ is Dorvil in het geheim getrouwd met Giulia. Elke avond beklimt hij stilletjes een zijden ladder (scala di seta) om zijn bruid te zien. Maar Giulia’s voogd heeft andere ideeën voor haar toekomst en probeert haar uit te huwelijken aan Blansac. Dit alles zorgt voor komische taferelen waarin de liefde overwint.

In ‘Il signor Bruschino’ probeert Florville met listige plannetjes zelf toestemming te krijgen zijn geliefde Sofia te trouwen en niet meneer Bruschino junior, die Sofia’s voogd in gedachten heeft als huwelijkspartner. Maar lukt het hem?

Hoewel alle heimelijke liefdes en slinkse plannetjes in beide eenakters zorgen voor een hoop chaos en lachwekkende commotie, verklaart iedereen uiteindelijk de liefde aan de juiste persoon.

De opera’s werden onlangs met maar liefst vier sterren bekroond: “Geen slapstick maar subtiele humor in dubbele Rossini bij Opera Zuid”, – NRC.

‘La scala di seta/Il signor Bruschino’ wordt uitgevoerd in het Italiaans met Nederlandse en Engelse vertaling onder muzikale leiding van de in Den Bosch wonende dirigent Sander Teepen.

Dit is een ZIT-evenement, breng je eigen stoel mee en -voor wie wil- een koelbox met hapjes en drankjes.

Vrijdag 21 juni, 19.30 uur, Feelgood concert

Een concert vol bekende operette- musical- en filmmuziek-klassiekers door de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch. Een heerlijk ‘feelgood’ programma met een Sound of Music medley, ‘Zeur niet’ van ‘Heerlijk duurt het langst’, ‘Una voce poco fa’ van ‘Il barbiere de Sevilla’, ‘Die Zauberflote’ en meer. Gezongen door de fantastische solisten Anne-Marijn Smulders, Danique Dusee (bekend van de nieuwe musical ‘Elisabeth’), Marjolein Verhagen, Anouk Zwanenberg en Sander van de Gevel.

Het Feelgood concert is een STA-concert, dus het is niet toegestaan om je eigen stoel mee te nemen.

Zaterdag 22 juni, vanaf 20.30 uur, Opera Sing Along

Een groot meezingspektakel met de bekendste operahits, met het complete orkest van Philzuid, vocalisten van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) en het Brabant Koor.

Bij dit STA-evenement worden de songteksten geprojecteerd op schermen, zodat iedereen – ja ook jij – uit volle borst kan meezingen. Het belooft een waar muziekfeest te worden!

Voor wie beslagen ten ijs wil komen is er op zondag 16 juni in Huis73 een workshop opera zingen onder leiding van Louis Buskens.

De Opera Sing Along is een STA-evenement, dus het is niet toegestaan om je eigen stoel mee te nemen.