Bezoek het nieuwe vesting- en watermuseum Kruithuis aan de rand van het centrum van
’s-Hertogenbosch en dompel je onder in de rijke geschiedenis van de stad en haar omgeving.
Je reist vier eeuwen mee terug in de tijd en weer naar het hier en nu: van de Tachtigjarige oorlog
en het Beleg van ’s-Hertogenbosch tot de grote rol die het water in en rond de stad had en nog
steeds heeft. En wat dat laatste betreft, voelen we ons als een vis in het water.

Het prachtig gerenoveerde Kruithuis is het laatst bestaande kruitmagazijn uit de Tachtigjarige oorlog en speciaal ontworpen om buskruit veilig te bewaren. Het 17e-eeuwse gebouw dat tussen de stadstraverse Zuid-Willemsvaart en de StadsAa ligt, is uitvoerig gerestaureerd en absoluut een bezoekje waard. Niet alleen beleef je hier de Tachtigjarige oorlog en het beleg van de stad.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van belegeraars en inwoners, ontdek je ook hoe de Bosschenaren het water 4 eeuwen hebben ingezet als verdediging tegen de vijand. De stad als Moerasdraak en het ‘putje van Brabant’ komen aan bod en actuele waterthema’s zoals wateroverlast en watertekort. En daaraan hebben wij als waterschap met veel plezier een bijdrage geleverd.

Bezoek met vaartocht, wandeling of school. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van het museum. Het is ook mogelijk om een bezoek aan het museum te combineren met een vaartocht van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch vanaf het Sint Jansbolwerk via de Citadel naar een steiger in de Zuid-Willemsvaart tegenover het Kruithuis. Ook zijn wandelingen met een gids vanuit de stad mogelijk. Het museum is vanaf komend schooljaar bovendien te bezoeken voor scholen.