Over zo’n 5 á 6 jaar zul je in Den Bosch weinig hoogspanningskabels meer tegen komen. Dat is in ieder geval de bedoeling van de gemeente. Met netbeheerder Tennet heeft gemeente ’s-Hertogenbosch een regeling gesloten waarbij Tennet ongeveer over een lengte van 7,5 kilometer, bovengrondse kabels onder de grond gaat leggen.

Nu zal Tennet eerst wat onderzoek moeten doen wat er precies moet gebeuren en welke obstakels hij tegen zal gaan komen. De magnetische velden zijn ondergronds zo’n 20 meter, terwijl dat bovengronds zo’n 80 meter is.

Op het traject staan zo’n 1600 woningen en 4 scholen. In totaal heeft Den Bosch 23 kilometer aan bovengrondse lijnen. Het traject wat ondergronds gaat worden, loopt van de bebouwing in de Groote Wielen over de A2 naar Den Bosch, over de wijken De Donk, De Rompert, De Hambaken, richting station Oost, Buitenpepers, Orthen, De Slagen naar De Herven.

De hoogspanningslijnen verdwijnen niet zomaar. Mogelijk hebben kinderen die dichtbij hoogspanningslijnen wonen, een licht verhoogde kans op kinderleukemie. Dit wordt nog volop onderzocht door wetenschappers, die uitzoeken wat het precieze verband is tussen magneetvelden veroorzaakt door hoogspanning en leukemie bij kinderen. De rijksoverheid raadt gemeenten in elk geval daarom aan geen nieuwe woningen meer te bouwen in de buurt van hoogspanningslijnen; dit noemt de overheid het voorzorgbeleid.

Het werk in ’s-Hertogenbosch gaat 27 miljoen euro kosten: 3,5 miljoen per kilometer, en moet in 2025-2026 klaar zijn.

Door Simone Heijmans