In mei 2021 sprak de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch naar aanleiding van een discussienotitie van D66, PvdA en SP over de versterking van onze lokale democratie. Resultaat was onder andere dat een speciale raadwerkgroep een experiment met een burgerberaad zou uitwerken. Doel van een burgerberaad is om over belangrijke onderwerpen zoals woningbouw, de klimaatopgave of de ontwikkeling van wijken de stemmen van álle inwoners te horen.
De raadswerkgroep bestaande uit Esther de Ruiter (GroenLinks), René van den Kerkhof (D66), Bram Roovers (SP) en voorzitter Pieter Paul Slikker (PvdA) deed onderzoek, sprak met denkers over directe democratie en met politici, ambtenaren en inwoners betrokken bij burgerberaden van Groningen tot Utrecht. Het resultaat is een voorstel voor een Bosch model voor het burgerberaad. Via loting wordt een groep inwoners uit alle wijken, dorpen en beroepsgroepen, van verschillende afkomst en leeftijd, gevraagd naar hún oplossingen voor uitdagingen waar Den Bosch en de dorpen voor staan. De aanbevelingen van deze steeds wisselende groep inwoners worden betrokken bij het debat in de gemeenteraad. Digitale peilingen en debatten met bijvoorbeeld jongeren of ondernemers kunnen benut worden om stad en dorpen nog breder te betrekken.
Waar veel steden kiezen voor een eenmalig groot evenement rondom één onderwerp wordt er voorgesteld om in Den Bosch vaker kleinschalige burgerberaden te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld zijn een centrumplan voor een van de dorpskernen, het energievraagstuk, de dementievriendelijke gemeente of de ervaring met een gemeentelijke dienst als Eerste Hulp bij Geldzaken of de afvalstoffendienst. De nieuwe gemeenteraad krijgt het voorstel aangeboden door de oude gemeenteraad om na de raadsverkiezingen van 16 maart te kunnen starten met een verordening voor de eerste Bossche Burgerberaden.